Kezelések

Dentálhigiénia

Fogkő, ínygyulladás,fogágygyulladás

A legtöbb embernek időnként fogkőfelrakódás jelenik meg a fogak felszínén, leggyakrabban a fogíny közelében. A fogkő a fogínnyel érintkező felszínen gyulladást vált ki, a gyulladás enyhébb esetben kellemetlen szájszagot, később fogínyvérzést, majd fogágypusztulást okoz!

Fogkő eltávolítása

fázis – ultrahangos fogkő eltávolítás

Első lépésben a dentálhigiénikus egy ultrahangos eszközzel eltávolítja a fogak felszínére rakódott, megkövesedett baktérium telepeket, a fogkövet. Ez az eszköz, az ún. depurátor apró ultrahanglökésekkel leválasztja a fogkövet a fog felszínéről, miközben vízsugárral hűti a fogakat. A speciális frekvenciájú ultrahang csak a fogkőre veszélyes, a fogzománcban nem okoz károsodást. A kezelés nem fájdalmas. Mivel a fogakra rakódott szennyeződések eltűnnek, a fogzománc visszanyeri eredeti egészséges színét.

fázis – polírozás

A fogkő eltávolítás utolsó fázisa a polírozás. Ez egy speciális polírozó krémmel történik, amely több különböző ízben érhető el rendelőnkben. Ezt a krémet nem úgy kell elképzelni, mint egy kicsit drágább fogkrémet, hanem inkább úgy, mint egy speciális védőréteget, amely hosszú távon garantálja fogaink biztonságát. Igény szerint kérhet speciális pasztákat, például: flouridmentes-, mentolmentes-, fogérzékenységet csökkentő pasztát.

Tanácsadás

Munkatársunk tanácsokkal látja el általános szájegészségével kapcsolatban. Közösen elemzik, mennyire hatékonyak fogmosási szokásai, megvizsgálják, megfelelő fogtisztító eszközöket használ-e a fogmosás során, és ha kollégánk úgy látja, új eszközöket ajánl kipróbálásra. Vajon a fogainak éppen megfelelő fogkrémet használja? Szükséges, hogy használjon fogselymet vagy fogköztisztító kefét? Ilyen kérdésekre kap választ dentálhigiénikus munkatársunktól.

Fogtömések, betétek

Fogtömések – kis és nagy mértékű szuvasodásnál

A fogtöméssel tulajdonképpen a szuvasodás által okozott foganyag vesztést állítjuk helyre. A szuvas területek eltávolítását követően a fog koronájának anatómiai formáját tömőanyag segítségével állítjuk helyre.

A tömések anyaga ma már porcelán, vagy műgyanta bázisú anyag, melyekből a fog színével harmonizáló, esztétikus, hosszú távon jól funkcionáló tömések készíthetők. Túl nagy hiányok esetén viszont nem lehet töméssel helyreállítani a fog struktúráját, ilyenkor úgynevezett fogművek készítéséhez kell folyamodni, inlayt vagy onlayt készítünk, melyeket lenyomat alapján a fogtechnikai laboratóriumunk állít elő. Ezek anyaga lehet műanyag, kerámia, nemesfém.

Mi az Inlay?

Az inlay, más szóval betét igen tartós és esztétikus tömésfajta, amely a hiányzó fogszövetet pótolja, helyreállítva annak anatómiai formáját, rágóképességét, funkcióját. Az elérhető betét típusok tekintetében – a funkcionális és esztétikai igényeket, valamint az anyagi lehetőségeket figyelembe véve – számtalan megoldás kínálkozik. Nagy előnye, hogy alkalmazásával a megmaradt fogmennyiség megmenthető, megtartható, továbbá az, hogy alkalmazásával élethűen utánozható bármilyen fog színárnyalata, egyéni színezettsége, így mosolya természetessé, harmonikussá válik. Az általunk alkalmazott esztétikus betétek minősége kiemelkedő, rágóstabilitásuk hosszú távra kínál megoldást.

A betét elkészítéséhez két alkalom szükséges;

Első alkalommal az előkészítés és lenyomatvétel történik, ami a fogtechnikushoz kerül. Többnyire egy hét alatt elkészül; ez idő alatt a fogba ideiglenes tömés kerül.
A fogtechnikai munka után az elkészült inlayeket az orvos speciális ragasztóval az üregbe ragasztja.
Mikor célszerű alkalmazni?

Amikor a fogszuvasodás a fogfelszín két vagy több részére kiterjedt.
Az eltávolításra kerülő tömés melletti szuvasodás érinti a fog egy vagy két, a szomszédos foggal érintkező felszínét.
Régi, nagy kiterjedésű amalgám tömés helyettesítésére, vagy a csücskök pótlására.
Gyökérkezelt fogak fedésére.
Esztétikai okok miatt (a rágófog elszíneződött, a fog struktúrája veleszületetten hibás), ha a fog alakilag nem megfelelő, illetve rágófunkciója nem kielégítő.

Fogászati implantátum

Az implantátum beültetés lépései:

Konzultáció

Az implantátum beültetés előtt a szájsebész szakorvos megvizsgálja fogai állapotát, csontszerkezetét és kiértékeli az Önről készült panoráma röntgen vagy CT felvételt. A CT vizsgálat azért szükséges, hogy a szakorvos a lehető legpontosabb információk birtokában tudja megtervezni a beültetésre kerülő implantátumok méretét és pozícióját. A konzultáció során minden felmerülő kérdést meg tud beszélni fogorvosával, aki elkészíti a személyre szabott kezelési tervét, vázolja az Ön számára megfelelő lehetőségeket és tájékoztatást nyújt a kezelések menetéről, anyagi vonzatáról.

Rendelőnkben többféle implantátum típus közül választhat, kezelőorvosa természetesen segítségére lesz a megfelelő döntés meghozásában.

A konzultáció során fogorvosa egyéb kezelésekre is irányíthatja, amennyiben úgy ítéli meg, hogy műtéthez szükséges optimális állapot eléréséhez ezek elengedhetetlenek. Ilyenek például a fogkő-eltávolítás és fogtömés

Műtét (implantátum beültetés)

A műtét során a szájsebész behelyezi az implantátumot/kat. A beavatkozás helyi érzészelenítésben történik.

Gyógyulási szakasz

Az implantátum beültetését kb. 3-6 hónap gyógyulási idő követi. Megfelelő szájhigiéniamellett ez idő alatt a műgyökér csontosodik, az állkapocs stabil részévé válik, amelyre elkészíthető a végleges esztétikus pótlás. A páciens egyéni igényei és adottságai alapján készíthető fix, illetve kivehető pótlás is.

Implantátum

A fogászati implantátum egy biokompatibilis anyagból (titánium) készült mesterséges pótlás, ami a foggyökeret helyettesíti. Modern, biztonságos és hosszú távú megoldást jelent a hiányzó fogak pótlására. A kész fogmű stabil és esztétikus, rágóképessége az eredeti fogakéval vetekszik.

Felépítmény (abutment)

A csontba ültetett fogászati implantátumra helyezhető fej, amelyet csavaros vagy ragasztásos megoldással rögzítenek a műgyökérhez. Erre készíti el a fogorvos az esztétikus pótlást a fogtechnikai laboratóriummal közösen.

Fogpótlás

A beültetett műgyökerekre készülhet fix vagy kivehető pótlás, ez lehet: korona, híd, teljes fogsor, részleges fogsor. A pótlások anyaga is többféle lehet, az egyik legnépszerűbb a biokompatibilis, magas esztétikai igényeket kielégítő cirkónium-dioxid.

Fogszabályozás

A fogszabályozás jelentősége

Az egészséges és esztétikus fogazat életminőségünk része, önértékelésünk szimbolikus jelzője. A szép, szabályos fogazat azonban nem kizárólag esztétikai kérdés: a fogszabályozás a megelőzés, a fogmegtartás lényeges eszköze.

Miért fontos a fogszabályozás?

Csak a szabályos fogsor teszi lehetővé a fogazat könnyű tisztítását és az egyszerű szájhigiénét. A rendezetlen fogazatban a lepedék megtapadása fokozott és szabályos rágás hiányában a fogak ún. öntisztuló képessége nagymértékben károsul, ami a fogszuvasodás és a fogágybetegségek kialakulása szempontjából elháríthatatlan rizikótényező. A kiálló, előreálló metszők (ún. “kapafogak”) baleseti sérülése, letörése hússzor nagyobb kockázati tényezőt jelent 10-14 éves korban, a normál állású frontfogakhoz képest. Kizárólag az egymáshoz képest megfelelően álló fogak és a korrekt módon záródó fogsor teszi lehetővé az egyes fogak túlterhelődésének elkerülését, a fájdalmas állkapocsízületi problémák megjelenését.

A fejfájások számottevő részére bizonyítottan visszavezethető a rosszul kialakult fogsor illeszkedése. A rágási zavarok közismerten az emésztőrendszeri és az általános tápláltsági, ezáltal a teljes egészségi állapotra is kihatással lehetnek. Fogaink helytelen állása a beszédkészség rendellenességeit is okozhatja, illetve az önértékelésre is negatív hatással lehet.

Sokszorosan megtérülő befektetés

A fogszabályozó kezelés célja a fogazat zavartalan funkciójú összerendezése és a fogak sorbarendezése által esztétikussá is váló mosolyunk kialakítása. A funkcionálisan és esztétikailag is optimális végeredmény hosszú távú, továbbá a megfigyelések szerint a fogszabályozó kezeléseket követően a páciensek jóval nagyobb hangsúlyt fektetnek a már rendezett fogazat ápolására. Felmérés szerint, amíg hazánkban csak a serdülők 5,1%-ának a fogazata ép és fogszuvasodástól mentes, addig rögzített fogszabályzó készülékekkel kezeltek körében ez az arány nagyságrenddel kedvezőbb: 46%. Az ép és egészséges fogazat iránti igényt, a fogakkal való törődést a fogszabályozó kezelésen átesett fiatalok ráadásul később gyermekeiknél is továbbviszik, ezért a fogszabályozásra fordított erőfeszítések hatása generációkon át követhető.

Gyermek fogszabályozás

Minden szülő azt szeretné, hogy gyermekének nemcsak szép, hanem szabályos állású fogai, arányos arca és gyönyörű mosolya lenne. Ezért fontos, hogy gyermekét 5-8 éves korában (tejfogazati és korai vegyesfogazati időszakban) fogszabályozó szakorvos lássa, hiszen ebben a korban már kiszűrhető számos harapási rendellenesség (pl. bulldogharapás, nyitott harapás) ami valamilyen kivehető vagy rögzített készülékkel, adott esetben logopédus segítségével kiválóan kezelhető.

A legtöbb szülő esztétikai okok miatt keresi fel a szakorvost és csak sajnos kevesen tudják, hogy a fogszabályozás túlmutat az esztétikai problémák megoldásán. A rossz szokások (cumizás, ujjszopás, nyelvlökéses nyelés) miatt kialakult rendellenességek funkcionális, esztétikai és pszichés zavart okozhatnak már a tejfogazatban.

Felnőttkori fogszabályozás

A felnőttkori fogszabályozás számos ok miatt eltér a növekedésben lévő gyermek kezelésétől. A fogmozgatás felnőttkorban ugyan valamivel lassabb, viszont az ideális kooperáció következtében a kezelési idő nem hosszabbodik számottevően.

A maradó fogazat kialakulása után legtöbbször rögzített ún. multiband/multibrackett készülékeket (Alexander®, Damon Q®, Damon Clear®) használunk a fogak elmozdítására. A fogra ragasztott tartó elemek leginkább fémből vannak, de léteznek átlátszó műanyagból vagy kerámiából készült brackettek is. Magát a fogmozgatást az ún. fogszabályzó ívek illetve egyéb aktív kiegészítők végzik.

 

Szájsebészet

A szájsebészet olyan sebészeti beavatkozás, amely a fogászattal, a fogszabályozással, a fogpótlásokkal és a szájüregben lévő egyéb fogászati problémák sikeres kezeléséhez kapcsolódik.

A szájsebészet területéhez tartozó beavatkozások fogászati rendelőnkben:

 • komplikált foghúzás
 • bölcsességfog eltávolítás
 • foggyökér eltávolítás
 • arcüreg emelés
 • ciszta eltávolítás
 • gyökércsúcs eltávolítás
 • arcüreg zárás
 • csontpótló műtétek
 • implantátumok beültetése, valamint minden szájüregi rendellenesség korrekciója, melyhez sebészi beavatkozás szükséges.

Gyökérkezelés

Mikor válhat szükségessé a gyökérkezelés?

Amikor a pulpa, vagyis az ereket, idegeket tartalmazó lágyrész begyullad vagy megfertőződik, esetleg gennyzacskó alakul ki, szükségessé válhat a gyökérkezelés. Erőteljes szuvasodás esetén fogbél begyulladhat, ráterjedhet a foggyökér környékén lévő csontra és egy ún. gyökércsúcs körüli elváltozást okoz, amely intenzív fájdalommal, harapási érzékenységgel jár. Ha a gyulladást nem szünteti meg fogszakorvos, akkor a fájdalom, így a gyulladás tovább terjedhet, akár az egész álkapocs begyulladhat. Szükségessé tehetik a gyökérkezelést továbbá a baleset, illetve hő- és kémiai ingerek során bekövetkezett fog sérülések, illetve gócmentesítési folyamatok.

Miért kell végrehajtani?

Amennyiben gyulladás miatt válik szükségessé a gyökérkezelés, akkor szinte biztos, hogy baktériumok vannak a gyökércsatornákban és a gyökércsúcs körüli elváltozásban. A sajátos anatómiai helyzetből kifolyólag ezek a baktériumok nem pusztíthatók el antibiotikum szedésével, mivel nem tud terápiás koncentrációban felhalmozódni a hatóanyag a csontban lévő üregben, illetve az elhalt fog belsejében. A kórokozók kiirtása és eltávolítása mindenképpen szükséges, különben újra és újra fellángol a gyulladás. A gyökérkezelés során a gyökércsatornák mechanikus tisztítása az egyik legfontosabb feladat, amely a kémiai tisztítással kiegészítve garantálja, hogy a csatornák valóban csíramentes állapotba kerüljenek.

A gyökérkezelés menete:

Első lépésként a foggyökér csúcsáról röntgenfelvételt készítünk a probléma felmérése érdekében.
Ezt követően érzéstelenítés, majd a fogbélüreg feltárása következik, ami tulajdonképpen fúrást jelent.
Amennyiben a fogbélüreg alja láthatóvá vált, a gyökércsatorna-bemenetek feltárása következik.
Miután valamennyi csatornát megtaláltuk, átjárhatóvá kell tennünk őket. Erre a feladatra speciális, kisméretű műszereket használunk, amelyek egyaránt alkalmasak reszelésre és tágításra.
Miután átjárhatóvá tettük a csatornákat, áttérhetünk a hosszmeghatározásra.
A megfelelő fertőtlenítő átöblítő oldat állandó alkalmazása mellett enyhén tölcsér alakúra formáljuk a gyökércsatornákat.
A gyökértömés általában több ülés alatt készül el. Az első ülés alkalmával egy Ca(OH)2- (kálcium-hidroxid) tartalmú gyógyszeres paszta kerül a csatornákba és ideiglenes tömés a fogba.
A gyógyszer 1-4 hétig maradhat a fogban, indokolt esetben 1-2 cserére is sor kerülhet.
Amikor a fogorvos tisztának nyilvánítja a csatornákat, következhet a gyökértömés, utána pedig egy ellenőrző röntgen.
Gyökérkezeléssel kapcsolatban felmerülő esetleges nehézségek

Ritka esetben előfordulhat, hogy a gyökérkezelés nem jár sikerrel, melynek több oka is lehet: lehetséges, hogy a csatornákat nem sikerült megfelelően kitisztítani, mivel azok görbék, túl szűkek voltak. Másrészt az is előfordulhat, hogy a fedőtömés vagy a korona nem megfelelően zárta le a fogon fúrt apró lyukat, így a gyökércsatornába ismét baktériumok jutottak be, melyek gyulladást okoztak. Ebben az esetben újabb gyökérkezelésre van szükség, ha el szeretnénk kerülni a sebészeti beavatkozást vagy a fog kihúzását.

  Fogpótlások

  Porcelán korona és híd (fémkerámia korona)

  Fogpótlásainkat implantátumra vagy a fog egészséges szövetére helyezzük – az utóbbi esetben a lecsiszolt fogra kerül a korona és a híd. A híd a korona egy speciális verziója, ilyenkor több egymás melletti koronát egyben készítenek el, amely így egy összefüggő pótlást, azaz hidat alkot.

  Porcelán korona és híd (fémkerámia korona)

  A leggyakrabban készített korona, amely nikkelmentes fémvázból és a páciens egyedi fogszínének megfelelő porcelánköpenyből áll. A betét elkészítéséhez két alkalom szükséges. Első alkalommal az előkészítés és lenyomatvétel történik, ami a fogtechnikushoz kerül. Többnyire egy hét alatt elkészül; ez idő alatt a fogba ideiglenes tömés kerül. A fogtechnikai munka után az elkészült inlayeket az orvos speciális ragasztóval az üregbe ragasztja.

  Préskerámia (teljesen porcelán) korona

  A préskerámia korona egyetlen tömb kerámiából készül, így nincs belső, fémszínű váza, ezért rendkívül esztétikus megoldás. Az eljárás egyetlen hátránya, hogy sok esetben nem, vagy nehezen lehet hidat készíteni ezzel a technológiával, így több fogat csak különálló koronákkal lehet pótolni.

  Cirkónium korona és híd

  A cirkóniumdioxid egy ipari kerámia típus, amelyből sebészi protéziseket készítenek (csípő, térd), teljesen biokompatibilis, szövetbarát. Fehér színe és rendívül jó anyagtulajdonságai miatt tökéletesen alkalmas fogpótlások készítésére, szinte jobb fogakat eredményez, mint az eredeti fogszövet. A cirkónium fogpótlásokat egy számítógépes rendszer készíti, amely lézeres letapogatással készít lenyomatból tökéletes fogakat, majd a felszín legapróbb változásait is figyelembe vevő vázat farag. A fémkerámia koronához hasonlóan ebben az esetben is porcelán borítás kerül a cirkónium vázra.

  Fogsor

  A fogsor vagy protézis is állandó fogpótlás. A koronákkal ellentétben a fogsor nem fogakhoz rögzül, hanem a szájnyálkahártyára fekszik fel és esetleg implantátumok vagy megmaradt fogak segítik rögzíteni. Ma már olyan fogsorokat készítenek laboratóriumainkban, amelyek nem mozognak sem rágás, sem tüsszentés, sem beszéd közben. Viselésük kényelmes és csak szakavatott szem tudja megkülönböztetni az eredeti foga.

   

  Parodontológia

  A parodontológia tudománya foglalkozik az íny egészséges körülmények közötti visszahúzódásának orvoslásával, az ebből adódó esztétikai és funkcionális zavarok helyreállításával is. A helyi tényezőkön kívül az egyéni hajlam és egyéb súlyosbító betegségek megléte sem hagyhatók figyelmen kívül. Ennek megfelelően célunk az egyénre szabott tökéletes szájhigiéné kialakítása és a szisztémás tényezők feltárása. A fogágy-betegség kezelésének fő stratégiája a baktériumok eltávolítása, továbbá azok tartós távoltartása.

  Tünetek:

  • fogínyvérzés
  • kellemetlen szájszag
  • fogak enyhe fokú mozgathatósága
  • fogíny visszahúzódása
  Ugrás az oldal tetejére